Yeni Çek Kanunu Tasarısı 2016

cek_kanunu_hadhukuk
Karşılıksız Çeke Hapis Cezası Gündemde.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, çek kanununda düzenleme ile hapis cezasının kaldırıldığını ancak bu durumun istismar edildiğini belirterek, bu konu hakkında yeni bir çek kanunu tasarısı hazırlandığını belirtti.

Geçmişteki mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için kanun taslağına başka denge mekanizmaları konuldu. Yasanın mantığı; cezalandırmadan çok piyasanın sağlıklı ve dengeli şekilde işlerliğini sağlamak, denetimi artırarak suistimalleri önlemek olarak özetleniyor. Taslak, ticaret oda ve borsalarının, ilgili kurumların ve bankaların da görüşüne açılacak.

Yeni Çek Kanununda Yapılacak Bazı Düzenlemeler Şöyle :

-Arkası yazılan çekler 3 gün içinde piyasadan çekilecek. Banka, çeki yazılan müşteriden çek koçanını geri isteyecek,müşteri-kredi itibarı sağlayacak.

-Çekin üzerindeki kare kod okutulduğunda müşteri, kaç bankadan çek kullanmış; çek sahibi geçmişte ödemelerini düzgün yapmış mı; şirketin üzerinde iflas erteleme veya tedbir kararı var mı?” tüccar tarafından görülebilecek.

-Bir şirketin yönetiminde görev yapan, adına çek düzenlenen kişi, çekleri ödenmiyorsa başka şirketin yönetiminde görev alamayacak.

-Ciranta (ciro eden kişi) için de “Merkezi Sicil Sistemi veya T.C. kimlik numarası zorunlu olacak. Ciranta da ödeme konusundaki yükümlülükleri yerine getirecek. Bu bilgiler ticari sır kapsamından çıkarılacak.

-Karşılıksız çek veren kişi başka şirketin yönetim kurulunda olsa dahi 5 yıl çek yazamayacak. Bugüne kadar, birkaç şirket kurup her biri adına çek alınabiliyordu; bunun önüne geçilecek

Bankalar Birliği bünyesindeki Risk Merkezi’ne Adalet Bakanlığı ve TOBB destek verecek. Bir kredi aracı olarak kullanılmaya başlanan çekler asli işlevine dönecek, ödeme aracı olarak kullanılacak.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir